
Η επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 24 Ιουλίου 1974 στην Ελλάδα δεν έφερε μόνο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τα 47 χρονια της οποίας γιορτάσαμε χθες αλλά έλυσε και με οριστικό τρόπο, με το δημοψήφισμα του 1975 το…
πολιτειακό ζήτημα της χώρας.
Η επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να τελειώσει οριστικά με την βασιλεία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία , αφού σε εκείνον αποδίδεται η φράση “όλα τα δεινά σε αυτή τη χώρα προέρχονται από το στέμμα”.
Το τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ
Ένας αστικός μύθος λέει ότι λίγο πριν πετάξει ο Καραμανλής με το προσωπικό αεροπλάνο του Ζισκάρ Ντεστεν από το Παρίσι στην Αθήνα είχε επικοινωνήσει με τον τέως βασιλιά Κωσταντίνο και του είχε πει να περιμένει ιηλεφώνημα του προκειμένου να επιστρέψει και εκείνος στην Αθήνα, τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ.
Ακόμα κι αν αυτός ο μύθος έχει στοιχεία πραγματικότητας η απάντηση στο γιατί δεν έγινε αυτό το τηλεφώνημα ποτέ δεν είναι μόνο στο γεγονός ότι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή είχε ωριμάσει η ιδέα πως η Ελλάδα πρέπει να έχει προεδρευόμενη Δημοκρατία και όχι βασιλεία αλλά και στην συμπεριφορά του Κωνσταντίνου μετά την μεταπολίτευση έτσι όπως αυτή καταγράφεται στα αρχεία του αείμνηστου προέδρου.


Το σχεδιαζόμενο βασιλικό πραξικόπημα εναντίον του Καραμανλή – Ποιος τον προειδοποίησε
Στο δωδεκάτομο έργο με τα απομνημονεύματά του Κωνσταντίνου
Καραμανλή υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τότε πρωθυπουργός ενημερώθηκε το 1975 από τον διοικητή του στόλου αντιναύαρχο Σπύρο Κονοφάο για σχεδιαζόμενο βασιλικό πραξικόπημα εναντίον του, που περιελάμβανε ακόμη και σχέδιο δολοφονίας του.
Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κυκλοφορούσε ο έμπιστος άνθρωπος του Κωνσταντίνου υπασπιστής Aρναούτης το πραξικόπημα θα εκδηλωνόταν τον Φεβρουάριο του 1976 και ότι”θα είχε προηγηθεί η πολιτική ή φυσική εξουδετέρωσις του Προέδρου της Κυβερνήσεως ή η σύναψις ατιμωτικής συμφωνίας διά την Κύπρον”. Μάλιστα σε αυτή την εκπληκτική ιστορία που έχει πρωταγωνιστές τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο , τον υπασπιστή του συνταγματάρχη Μιχαήλ Αρναούτη και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ειχε αναφερθεί πρόσφατα με εκτενές άρθρο η Καθημερινή της Κυριακής.
Η υπόθεση ξεκινάει το φθινόπωρο του 1975 όταν ο Καραμανλής ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τις κινήσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προκειμένου να τον ανατρέψει από τον υπουργό του Γεώργιο Ράλλη, στις αρχές Οκτωβρίου του 1975. Ο αξιωματικός του Ναυτικού Βασιλειάδης τον πληροφόρησε πως τον πλησίασε ο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου, Αρναούτης, για να του πει ότι “οργανώνεται κίνημα στον Στρατό για την ανατροπή του Καραμανλή και την επαναφορά του τέως Βασιλέως”.


Ο ρόλος των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών
Αυτό όμως που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι η αποκάλυψη. πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει σύστημα καταγραφής των συνομιλιών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο και έδωσαν όλες τις πληροφορίες στον Καραμανλή.
Τον Οκτωβρίου του 1976, με βάση την Καθημερινή ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα σερ Φράνσις Μπρουκς Ρίτσαρντς επισκέφθηκε έπειτα από αίτημά του τον πρωθυπουργό
Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον ενημέρωσε πως ο Κωνσταντίνος ήταν σε επαφή με συνωμότες στην Αθήνα και πως ο ίδιος “δεν έχει την πρωτοβουλία της συνωμοσίας, τηρείται όμως ενήμερος και ασφαλώς δεν την αποθαρρύνει”.
Στις 21 Οκτωβρίου 1976 ο Βρετανός πρέσβης επισκέφθηκε πάλι τον Καραμανλή και του ανέφερε ότι ο αδελφός του εκδότη του “Ελεύθερου Κόσμου” Βασίλειος Κωνσταντόπουλος είχε επισκεφθεί τον βασιλιά στο Λονδίνο εκ μέρους Ιωαννιδικών
αξιωματικών του Στρατού. Του δήλωσε ότι επίκειτο πραξικόπημα, πιθανότατα στις 13 Νοεμβρίου, καθώς αμέσως μετά επρόκειτο να αποστρατευθούν αξιωματικοί που ήταν αντίθετοι στην κυβέρνηση.
Αυτό ήταν το σχέδιο των πραξικοπηματιών εναντίον του Καραμανλή, που δεν έγινε ποτέ.
Το σχέδιο ήταν να μείνουν οι μονάδες στους στρατώνες και να συλληφθούν μόνο ανώτεροι αξιωματικοί. Οι συνωμότες ανησυχούσαν ότι “θα υπάρξουν δυσκολίαι εις την Πρωτεύουσαν
διότι η Αριστερά θα προκαλέση λαϊκήν κινητοποίησιν”.
Ο Κωνσταντόπουλος, κατά τον Βρετανό πρέσβη, είπε στον βασιλιά ότι “θα ειδοποιηθή ολίγας ημέρας προ του πραξικοπήματος και θα πρέπει να είναι έτοιμος εις το Λονδίνον ή
άλλην Ευρωπαϊκήν πόλιν, όταν κληθή”.


Πραξικόπημα ανήμερα των αμερικανικών εκλογών
Ο βασιλιάς από την πλευρά του είπε ότι θα ερχόταν σε επαφή με τον Κονοφάο για να
εξακριβώσει τη στάση του Ναυτικού, προέβλεψε πως ΗΠΑ, Γαλλία, Δυτ. Γερμανία και Αγγλία θα αντιδρούσαν αρνητικά και πως ο ίδιος πίστευε ότι η καλύτερη ημερομηνία για το
πραξικόπημα ήταν η 2α Νοεμβρίου, ημέρα των αμερικανικών εκλογών.
Το ιδιόχειρο σημείωμα του Καραμανλή στον Ράλλη
Στα αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπάρχει ιδιόχειρο σημείωμα προς τον Γεώργιο Ράλλη στο οποίο εξηγεί γιατί δεν έδωσε στην δημοσιότητα όλη αυτή την συνωμοτική δράση του Κωνσταντίνου εναντίον του.
“Τη συνωμοτική αυτή δραστηριότητα του τέως Βασιλέως απέφυγα να τη φέρω στη δημοσιότητα, μολονότι είχα προς τούτο συμφέρον, τόσον από σεβασμό προς τη μνήμη του πατρός του, Παύλου, όσον και για να μη δημιουργηθεί διεθνώς η εντύπωση ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επισφαλής”.
Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως δεν χρειάζεται πια κανείς να ξαναθέσει το ερώτημα γιατί ο Καραμανλής δεν τηλεφώνησε ποτέ στον Κωσταντίνο επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Αθήνα.