Αρχική » «Το Κίεβο θα πέσει εντός των επόμενων 24-96 ωρών» λένε Αμερικάνοι αναλυτές
Διεθνή

«Το Κίεβο θα πέσει εντός των επόμενων 24-96 ωρών» λένε Αμερικάνοι αναλυτές

Ακούγονται σειρήνες στην Οδησσό – Προ των πυλών οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις

Στην κατοχή των Ρώσων προβλέπουν Αμερικάνοι αναλυτές ότι θα βρίσκεται τις επόμενες ώρες η πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου Πολεμικών Μελετών, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας αναμένονται να εξαπολύσουν μεγάλη και συντονισμένη επίθεση στο Κίεβο προκειμένου να το καταλάβουν. Μάλιστα, όπως αναλύουν, οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα και τις επόμενες ώρες θα βρεθεί στην κατοχή του.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι Ρώσοι συγκεντρώνουν προμήθειες και ενισχύσεις, ενώ επιχειρούν από εδάφους και αέρος για να αποδυναμώσουν την ουκρανική άμυνα. «Είναι πολύ νωρίς για να μετρήσουμε την πιθανή αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ρωσικής προσπάθειας να ολοκληρώσει την περικύκλωση του Κιέβου ή να καταλάβει την πόλη αυτή τη στιγμή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

Την ίδια ώρα, οι μάχες μαίνονται σε Μαριούπολη και Χάρκοβο, ενώ οι δυνάμεις στρέφονται ταυτόχρονα προς την Οδησσό, η οποία αποτελεί στόχο κομβικής σημασίας για την Ρωσία.

Στην Οδησσό ακούγονται σειρήνες και οι πολίτες τρέχουν να κρυφτούν σε καταφύγια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν δεδομένο πως η πόλη θα έμπαινε στο στόχαστρο των Ρώσων και πλέον τις επόμενες ώρες αναμένονται σφοδροί βομβαρδισμοί.

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν δύο πετρελαϊκές αποθήκες – Η προσωρινή εκεχειρία τηρείται εν γένει γύρω από τη Σούμι

Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές και κατοικίες στη βόρεια περιφέρεια του Ζιτόμιρ στην Ουκρανία και χθες, Δευτέρα, το βράδυ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο αποθήκες πετρελαίου δήλωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιτάλι Μπουνέτσκο, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στο Σούμι, μια προσωρινή εκεχειρία που σε γενικές γραμμές τηρείται σήμερα επέτρεψε την αποχώρηση αμάχων, μεταξύ των οποίων περίπου 1.000 ξένων φοιτητών, μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκι προσθέτοντας ότι κομβόι 20-30 ιδιωτικών αυτοκινήτων αναχωρούν κατά κύματα.

Στο μεταξύ, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται σε μερικές περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.

«Ο ρυθμός της προέλασης του εχθρού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και προς ορισμένες κατευθύνσεις έχει ουσιαστικά σταματήσει», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση. «Οι δυνάμεις που συνεχίζουν να προχωρούν, προχωρούν σε μικρά αποσπάσματα», πρόσθεσε.

Στη Ρίγα της Λετονίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία βάζει στόχο αμάχους στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να τερματίσει τη σύγκρουση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν θα την αφήσει να επεκταθεί.

«Έχουμε ευθύνη να εξασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα προστατεύσουμε και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους», πρόσθεσε.