Αρχική » Το στρατιωτικό πραξικόπημα και ο ρόλος του τέως βασιλιά που αποδείχθηκε μοιραίος, αφού προσέφερε στη δικτατορία τη νομιμοποίηση που επιθυμούσε.
Ελλάδα Πολιτική

Το στρατιωτικό πραξικόπημα και ο ρόλος του τέως βασιλιά που αποδείχθηκε μοιραίος, αφού προσέφερε στη δικτατορία τη νομιμοποίηση που επιθυμούσε.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα


Τη νύχτα της 20ής προς την 21η Απριλίου 1967 εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Και εκεί ο ρόλος του τέως βασιλιά αποδείχθηκε μοιραίος, αφού προσέφερε στη δικτατορία τη νομιμοποίηση που επιθυμούσε.

Στην προσφώνησή του στις 26 Απριλίου 1967, για το νέο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών, δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι με την ευχήν του Θεού, με την προσπάθειαν υμών και προπαντός με την βοήθειαν του λαού, θα επιτευχθή ταχέως η οργάνωσις Κράτους Δικαίου, μιας αληθούς και υγιούς δημοκρατίας».

Η περιβόητη φωτογραφία με τους πραξικοπηματίες

Στις 7 το πρωί της 21ης Απριλίου του 1967, οι χουντικοί, γνωρίζοντας πλέον ότι το πραξικόπημά τους είχε επιτύχει, ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Ο ίδιος όχι μόνο τους όρκισε αλλά αποφάσισε να φωτογραφηθεί μαζί τους, δίνοντάς τους πολιτική επικύρωση.