Αρχική » Τo Politico διασύρει ξανά την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Θυμίζει αυταρχικά καθεστώτα τύπου Κίνας»! Το Politico επανέρχεται και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να σέβεται την ελευθερία του Τύπου
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Τo Politico διασύρει ξανά την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Θυμίζει αυταρχικά καθεστώτα τύπου Κίνας»! Το Politico επανέρχεται και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να σέβεται την ελευθερία του Τύπου

Ο διευθυντής του Politico επικρίνει τις χυδαίες επιθέσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη.

Το Politico επανέρχεται και καλεί την κυβέρνηση να σέβεται την ελευθερία του Τύπου
Newsroom

    

Newsroom

12:26 – 27/08/2022

Τελευταία ενημέρωση: 12:27 – 27/08/2022

Σε εβδομαδιαία βάση, ο διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του κόσμου, του Politico, συντάσσει και δημοσιεύει μία μίνι ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε, κάνοντας αναφορά στα θέματα που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον και την προσοχή.

Στην ανασκόπηση αυτής της εβδομάδας, ο Τζαμίλ Αντερλίνι αναφέρεται σε δύο βασικά θέματα: το πρώτο είναι η συμπλήρωση έξι μηνών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το δεύτερο είναι η «επαίσχυντη» όπως τη χαρακτηρίζει, μεταχείριση «της συναδέλφου μου και συνεργάτη του Politico, Νεκταρίας Σταμούλη» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα δεν έχει προηγούμενο. Η κυβέρνηση, με… μπροστάρη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, προσπάθησε να διαψεύσει ρεπορτάζ του Politico, το οποίο αποκάλυπτε αφενός πως η Κομισιόν είχε ζητήσει ήδη από τις 29 Ιουλίου εξηγήσεις από την Ελλάδα για τις υποκλοπές και αφετέρου την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συγκαλύψει το ζήτημα. Ο Γιάννης Οικονόμου, αποσκοπώντας στο να καλύψει το σκάνδαλο, προέβη σε μία χυδαία επίθεση προς τη δημοσιογράφο που υπέγραφε το άρθρο, τη Νεκταρία Σταμούλη, με το Politico να εκδίδει στη συνέχεια ανακοίνωση στηρίζοντας πλήρως τη συνεργάτη του και επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της, αφήνοντας έκθετη την ελληνική κυβέρνηση.

Το Politico, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένο να αφήσει το θέμα να περάσει στα… ψιλά και αυτό γίνεται φανερό από το γεγονός ότι ο διευθυντής του μέσου επανέρχεται στο ζήτημα αυτό μέσω της εβδομαδιαίας στήλης του.

Γράφει συγκεκριμένα: «Αγαπητοί αναγνώστες,

Συνήθως σε αυτό το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προσπαθώ να συμπεριλάβω μία δόση ευγένειας και μία πρέζα από το ασεβές πνεύμα που κάνει το POLITICO τόσο ευχάριστο για ανάγνωση. Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, τα δύο κύρια θέματα που θέλω να επισημάνω είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Την Τετάρτη συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ημερομηνία έτυχε επίσης να είναι η Εθνική Ημέρα της Ουκρανίας. Το επισημάναμε με έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες με την τελευταία δόση του έργου μας Refugee Diaries.

Το άλλο που θέλω να αναφέρω είναι η επαίσχυντη αντιμετώπιση της συναδέλφου μου και συνεργάτη του POLITICO Νεκταρίας Σταμούλη. Μια γενναία και διακεκριμένη ρεπόρτερ με έδρα την Ελλάδα, η Νεκταρία δέχθηκε χειμαρρώδη κακοποίηση αυτή την εβδομάδα. Το βιτριόλι ενθαρρύνθηκε, αν όχι υποκινήθηκε, από λανθασμένες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και ανώτερων συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι σχεδόν σαν οι αρχές να αποφάσισαν να αποδείξουν το δίκιο της αναφοράς της.

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής μου καριέρας σε ένα αυταρχικό (που τείνει να είναι ολοκληρωτικό) κράτος (την Κίνα), γνωρίζω από πρώτο χέρι τους κινδύνους και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που τολμούν να διαπράξουν σωστή δημοσιογραφία. Είμαι περήφανος για το έργο της Νεκταρίας, για εμάς, και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να κάνει πολύ περισσότερα για να υποστηρίξει τις αξίες της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου που ισχυρίζεται ότι ασπάζεται.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα,

Τζαμίλ Αντερλίνι».