Αρχική » Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι στην πυρόπληκτη και πλέον πλημμυρισμένη, βόρεια Εύβοια
Ελλάδα

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι στην πυρόπληκτη και πλέον πλημμυρισμένη, βόρεια Εύβοια

«Σας παρακαλώ κάντε κάτι άμεσα θα πνιγούμε τις επόμενες ημέρες», λέει κάτοικος της περιοχής

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφούν τα όσα συμβαίνουν στη βόρεια Εύβοια, η οποία μετά την καταστροφή του καλοκαιριού με τις πυρκαγιές, βιώνει τώρα ένα νέο δράμα, αυτό των πλημμυρών.

Η κακοκαιρία «Αθηνά» σάρωσε την περιοχή Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, καταστρέφοντας υποδομές,  οδικό δίκτυο, σπίτια, επιχειρήσεις… Και το ότι από Πέμπτη αναμένονται νέα έντονα φαινόμενα, προκαλεί μόνο τρόμο στους κατοίκους.

«Το ζήτημα είναι ότι περιμένουμε νέα καιρικά φαινόμενα την Πέμπτη και αυτό έχει κάνει τους ανθρώπους να μην μπορούν να κοιμηθούν. Χθες το βράδυ όλοι οι κάτοικοι βγήκαν έξω με μια ψιχάλα», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Περιέγραψε μάλιστα και την τραγική κατάσταση που βιώνει η περιοχή: «Έχουμε διακοπή στην υδροδότηση στην Αγία Άννα και στο Αχλάδι, μεταφέρουμε νερό από άλλες περιοχές για καθαριότητα και εμφιαλωμένο νερό για πόσιμο. Είναι συντριπτικές οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, ειδικά στην Αγία Άννα έχει φύγει το βουνό και έχει συμπαρασύρει την υδρομάστευση, ενώ έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου και στην  Κοτσικιά, και στο Αχλάδι και στην Αγ. Άννα. Επιπλέον, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 4-5 επιχειρήσεις και ακόμα 10 έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε μέχρι την Πέμπτη «να ανοίξουν τουλάχιστον οι εκβολές των ποταμών για να μπορεί να φεύγει το νερό. Είναι πολύ λίγες οι ώρες, τα αντιδιαβρωτικά συνεχίζονται, έχουν έρθει συνεταιρισμοί από όλη την χώρα. Όμως είναι τεράστια η έκταση που έχει καεί, 550.000 στρέμματα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν όλα σε 2 μέρες».

Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος ωστόσο για τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί η καμένη έκταση είναι τεράστια. «Οι συνέπειες της φωτιάς φάνηκαν προχθές που μας εξαφάνισαν από τον χάρτη τις ομορφότερες παραλίες που είχαμε στον δήμο μας», είπε ο χαρακτηριστικά ο Τσαπουρνιώτης.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε χαρακτηριστικά στο evima.gr για την κατάσταση: «Νόμιζα πως βρίσκομαι πάνω σε πλοίο στα ανοιχτά της θάλασσας. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα το Σαββατοκύριακο. Σας παρακαλώ κάντε κάτι άμεσα θα πνιγούμε τις επόμενες ημέρες. Κάτοικοι φεύγουν ήδη από την περιοχή μας. Θα θρηνήσουμε θύματα αν δεν παρθούν σοβαρές αποφάσεις».

Ετικέτες