Αρχική » Υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος: «Λυγίζουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Σε σπίτι 25 τ.μ έφτασε 761 ευρώ!
Ελλάδα Οικονομία Πολιτική

Υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος: «Λυγίζουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Σε σπίτι 25 τ.μ έφτασε 761 ευρώ!

Λογαριασμός «φωτιά» σε ψητοπωλείο: 1.442 ευρώ το σύνολο και 1.029 η ρήτρα αναπροσαρμογής – Σήμερα η πρώτη δίκη για τη ρήτρα

Αδιανόητη είναι η κατάσταση με τους εξωφρενικά φουσκωμένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι καταναλωτές δεν ξέρουν ποιο μέτωπο να αντιμετωπίσουν πρώτα, καθώς από τη μία οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό και τα καύσιμα, και από την άλλη η ακρίβεια στο καλάθι της νοικοκυράς έχουν κυριολεκτικά ισοπεδώσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Δυσβάστακτοι λογαριασμοί σε… λίγα τετραγωνικά!

Σε σπίτι 25 τ.μ ήρθε ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος 761 ευρώ, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να είναι τα 612! Εκτός εαυτού είναι ο ενοικιαστής αυτού του μικρού σπιτιού που αναρωτιέται γιατί πρέπει για μία τόσο μικρή κατοικία να πληρώσει τέτοιο λογαριασμό. Σύμφωνα με την καταγγελία, πρόκειται για φοιτητική κατοικία στη Θεσσαλονίκη, «με οικονομικές λάμπες, ένα φουρνάκι και ένα αερόθερμο».

Σήμερα η πρώτη δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει παρόμοιες καταγγελίες και από άλλους πολίτες, οι οποίοι έχουν προσφύγει μαζικά στη δικαιοσύνη. Σήμερα αναμένεται μάλιστα, η πρώτη δίκη κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής 1.700 πολιτών, οι οποίοι ζητούν την κατάργησή της. Η δίκη αναμένεται να αναβληθεί σύμφωνα με αίτημα του παρόχου, ωστόσο, όπως λέει ο Αναστάσιος Σανδαλάκης, δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση, «έχουμε έρθει στα δικαστήρια για να δικάσουμε την υπόθεση, όχι να την αναβάλλουμε». Ο κ. Σανδαλάκης ζήτησε από όσους πολίτες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα να προσέλθουν σήμερα στο δικαστήριο.

ΙΝΚΑ: Ασφαλιστικά μέτρα για να μην κοπεί το ρεύμα λόγω ρήτρας

Την ίδια ώρα, σε ασφαλιστικά μέτρα προέβη το Ινστιτούτο καταναλωτών ώστε να μην κόβεται το ρεύμα λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής.

Λογαριασμός ρεύματος: 1.442 ευρώ σε ψητοπωλείο – 1.029 η ρήτρα αναπροσαρμογής

Λογαριασμό «φωτιά» καλείται να πληρώσει και ένας ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, ο οποίος καταγγέλλει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ξεπερνά σε αξία ακόμα και την κατανάλωση του ηλεκτρικού! Οι επιχειρηματίες της εστίασης αναφέρουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα λόγω του τεράστιου κύματος αυξήσεων και ζητούν από το κράτος να πάρει επιτέλους μέτρα ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που είναι πλέον στον… αέρα και αβοήθητες.