Αρχική » Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Εάν δεν είναι αντισυνταγματική, τότε τι είναι;
Ελλάδα Πολιτική

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Εάν δεν είναι αντισυνταγματική, τότε τι είναι;

«Τα δικαστήρια θα κρίνουν αν είναι συνταγματικώς ορθή η υποχρεωτικότητα» επιμένει ο Παναγιώτης Πικραμμένοςfacebook sharing button

Μετά τα απανωτά αποτυχημένα μέτρα αλλά και τους λάθος χειρισμούς, η κυβέρνηση ετοιμάζει επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί εκβιασμό, αλλά ηθική επιταγή του ανθρώπου προς τον άνθρωπο».

Πικραμμένος: «Ο εμβολιασμός είναι ανθρωπιστικό καθήκον»

«Εγώ βλέπω τον εμβολιασμό ως μια υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με τον οποίο συμβιώνουμε μέσα στην κοινωνία. Είναι μια απόδειξη ότι αποδεχόμαστε τους κανόνες της συμβίωσης εν κοινωνία και κατά κάποιο τρόπο δεν δεχόμαστε να θέσουμε την ζωή του συνανθρώπου μας σε διακινδύνευση. Για όσους δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, γιατί αυτό δεν είναι μόνο ένα νομικό, συνταγματικό καθήκον, εγώ το βλέπω ως μια ηθική επιταγή του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, θρησκευτική επιταγή αν θέλετε για ορισμένους από τους συνανθρώπους μας, μια άγραφη επιταγή για όσους ανθρώπους ζουν μέσα σε μια κοινωνία, είναι αναγκασμένη η κοινωνία, να προχωρήσει σε μέτρα. Όπως, για όλα τα θέματα προχωρά η κρατική εξουσία στην λήψη μέτρων για αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τι είναι σωστό, τι λάθος, τι υποχρέωση και τι καθήκον», είπε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, και πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Άλλο υποχρεωτικότητα, άλλο εξαναγκασμός»

Όπως είπε ο κ. Πικραμμένος, «δεν πρέπει να μπερδεύουμε δύο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά, είναι άλλο πράγμα η υποχρεωτικότητα και είναι άλλο πράγμα ο εξαναγκασμός. Η υποχρεωτικότητα είναι ότι σου επιβάλλει η κρατική εξουσία να κάνεις κάτι, αλλά είναι όπως λέμε στα λατινικά «lex minus quam perfecta», δηλαδή δεν σου ασκεί κάποιος σωματική βία, έχεις άλλες συνέπειες δευτερευούσης μορφής, άρα δεν μιλάμε για εξαναγκασμό, έμμεση ψυχολογική βία υπάρχει, αλίμονο. Μα προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχει, για εμένα που έχω εμβολιαστεί, ο ανεμβολίαστος δεν μου ασκεί ψυχολογική βία; Δεν πρέπει να το βλέπουμε μονομερώς».

«Το δικαστήριο θα κρίνει την αναλογικότητα των μέτρων. Για το μέτρο της υποχρεωτικότητας στα δικά μου μάτια, είναι πρόδηλη η υποχώρηση του ατομικού δικαιώματος απέναντι στο γενικότερο συμφέρον. Ως προς τις συνέπειες για κάθε ομάδα, εκεί είπα ότι θα κριθεί βάσει της αρχής της αναλογικότητας. Στην ΕΜΑΚ, όπου για παράδειγμα, η συνέπεια της λήψεως του μέτρου ήταν να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία, αυτό εκρίθη ότι τηρεί την αρχή της αναλογικότητας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας

Αναφορικά με το αν θα έπρεπε να γίνει επέκταση του μέτρου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης απάντησε καταφατικά και εξήγησε, «ποιο είναι το πρωταρχικό αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε, η υγεία, αλλά για να υπάρχει ζωή και υγεία, πρέπει να δουλέψει και η οικονομία, αλλιώς με τι χρήματα θα στηριχθεί η υγεία;».

Οι δάσκαλοι τα παιδιά, οι φοιτητές, οι φαντάροι, οι ναύτες είναι μερικές ομάδες ακόμα που ανέφερε ο κ. Πικραμμένος, όπου θα μπορούσε να επεκταθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.