Αρχική » Χάλκη: Ύστερα από 50 χρόνια ακούστηκε βρεφικό κλάμα και σκόρπισε συγκίνηση
Ελλάδα

Χάλκη: Ύστερα από 50 χρόνια ακούστηκε βρεφικό κλάμα και σκόρπισε συγκίνηση

Τι δήλωσαν η ιατρός και ο δήμαρχος του νησιού
Χαμόγελα, γέλια και βαθιά συγκίνηση σκόρπισε στη Χάλκη η γέννηση ενός μωρού ύστερα από 50 χρόνια. Το ευχάριστο γεγονός όμως, αποτέλεσε και ευκαιρία ώστε να δει ξανά το φως της.. δημοσιότητας ένα χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων των ακριτικών νησιών.
Οι υποδομές είναι αισθητά υποβαθμισμένες και είναι αναμφισβήτητο πως οι εγκυμονούσες αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε μεγαλύτερο νησί, όπως η Ρόδος ακόμα και για μία απλή ιατρική εξέταση. Παράλληλα, άπασες προγραμματίζουν τη γέννα σε κάποια μαιευτική κλινική, που μπορεί να εξασφαλίσει έναν ασφαλή τοκετό.
Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή 4 Ιουλίου, ένα κοριτσάκι γεννήθηκε στο νησί, καθώς το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως για να γίνει η μεταφορά στη Ρόδο. Το νεογέννητο και η μητέρα είναι υγιείς χάρη στη βοήθεια της αγροτικής γιατρού, Αθηνάς Αρβανιτίδου που υπηρετεί στο νησί και των δύο νοσηλευτών, Νίκου Στογιάννη και Μαρίας Αναστάση.
Για το θέμα μίλησαν η κ. Αθηνά Αρβανιτίδου, ιατρός, και ο δήμαρχος της Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης.
«Έπιασαν πόνοι την έγκυο ξαφνικά, μας πήρε τηλέφωνο και μετά από μερικές ώρες γέννησε ένα κοριτσάκι. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Το μωρό ήρθε λίγο πρόωρα, αλλά είναι υγιέστατο. Υπήρξε καθυστέρηση στο να κανονιστεί η διακομιδή, ευτυχώς είχαμε βοήθεια τηλεφωνικά από το νοσοκομείο στη Ρόδο από το γιατρό που εφημέρευε, και είχαμε καλή ομάδα μαζί με τους νοσηλευτές. Έχω υπάρξει ως φοιτήτρια σε φυσιολογικό τοκετό, αλλά δεν ήμουν στην πρώτη γραμμή», περιέγραψε η κ. Αρβανιτίδου.
«Στους 250 ανθρώπους που είμαστε εδώ το χειμώνα, άλλος ένας είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Μητέρα και κοριτσάκι πήγαν μετά στο νοσοκομείο της Ρόδου, τώρα έχουν επιστρέψει στο νησί και όλα είναι καλά», είπε από την πλευρά του ο κ. Φραγκάκης.
Σχετικά με τα της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, ο ίδιος είπε ότι «Στη Χάλκη έχουμε εμβολιαστεί το 95% του μόνιμου πληθυσμού, από την πρώτη φάση. Τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν έχουμε κανένα κρούσμα. Για τον τουρισμό πιστεύω ότι θα είναι μια καλή χρονιά για εμάς, όπως και η περσινή».