Αρχική » Χιώτες: Ο υπουργός κάνει τον ταξιθέτη στους μετανάστες
Διεθνή Ελλάδα Πολιτική

Χιώτες: Ο υπουργός κάνει τον ταξιθέτη στους μετανάστες


«Με την πολιτική του κλαψουρίσματος και του καλωσορίσματος που ακολουθείτε, το πολύ πολύ να σας χορηγήσει η Ε.Ε. επιπλέον κονδύλια»

Συνεχίζονται τα αντιφατικά μηνύματα από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος από τη μια πλευρά απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για… επαναπροωθήσεις στον Eβρο και από την άλλη φαίνεται να υιοθετεί τον ισχυρισμό ότι… η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία έκανε σαφές, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Σοϊλού, ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα σύνορά της σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς που εκφράζονται τόσο από την Αγκυρα όσο και από κύκλους των Ευρωπαίων δικαιωματιστών που λειτουργούν ως φερέφωνά της για επαναπροωθήσεις στον Εβρο.

Από την άλλη όμως, ο υπουργός Μετανάστευσης, μιλώντας προ ολίγων ημερών στη γερμανική «Bild», θεώρησε σωστό να πει στο γερμανικό κοινό ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους μετανάστες, καθώς έχει μόνο 100.000 από αυτούς. Συγκεκριμένα είπε: «Συνολικά έχουμε πάνω από 100.000 ανθρώπους στη χώρα με καθεστώς πρόσφυγα. Αυτό είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού μας. Δεν είναι τεράστιος αριθμός, αλλά ένα πράγμα για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει και πρέπει να το κάνουμε είναι οι τοπικές κοινωνίες». Βέβαια, εάν σε αυτούς τους 100.000 προσθέσει κανείς και αυτούς που δεν έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα, αλλά και αυτούς που βρίσκονται με προσωρινές άδειες παραμονής, με καταγωγή από χώρες εκτός Ε.Ε., ο αριθμός εκτοξεύεται. Οταν όμως είναι γνωστό ότι μια από τις πάγιες επιδιώξεις της Γερμανίας είναι η επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, αναρωτιέται κανείς σε τι ακριβώς αποσκοπεί η υποβάθμιση του προβλήματος στη χώρα μας.

Ο Νότης Μηταράκης, με αφορμή την αποβίβαση των 400 μεταναστών από το φορτηγό πλοίο που ξεκίνησε από την Τουρκία, δέχεται βέλη από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, η οποία σε ανακοίνωσή της προ ολίγων ημερών τόνιζε πως η ίδια η Ευρώπη στέλνει τα χρήματα για τη δημιουργία των υπερδομών στα νησιά, ώστε να εξασφαλιστεί έναντι των μεταναστευτικών ροών και κατηγορούσε τον υπουργό ότι έχει ρόλο «ταξιθέτη» για τους αφιχθέντες. «Με την πολιτική του κλαψουρίσματος και του καλωσορίσματος που ακολουθείτε, το πολύ πολύ να σας χορηγήσει η Ε.Ε. επιπλέον κονδύλια» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.