Αρχική » Όλα υπό διάλυση…. Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: «Εκτός πρίζας» η υπερσύγχρονη κινητή ΜΕΘ που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο
Ελλάδα Πολιτική

Όλα υπό διάλυση…. Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: «Εκτός πρίζας» η υπερσύγχρονη κινητή ΜΕΘ που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο

Ανενεργές παραμένουν οι 18 σύγχρονες κλίνες αξίας 2.500.000 ευρώ, που ήταν δωρεά της επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό αυτό που συμβαίνει στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπου παραμένει ανενεργή η υπερσύγχρονη κινητή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία στήθηκε με τη δωρεά 2.500.000 ευρώ από την επιτροπή «Ελλάδα 2021» και εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου!

Την περίοδο κατά την οποία όλα τα νοσοκομεία ψάχνουν για ΜΕΘ και προετοιμάζονται για πιθανό νέο κύμα εισαγωγών εξαιτίας της πανδημίας, η συγκεκριμένη ΜΕΘ παραμένει κλειστή, ενώ διαθέτει 18 κλίνες και μπορεί να αποτελέσει μεγάλη «ανάσα» για το σύστημα υγείας της βόρειας Ελλάδας. Η ΜΕΘ «Ελλάδα 2021» εγκαινιάστηκε στις 24 Απριλίου, αλλά δεν προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα, καθώς δεν έχουν προγραμματιστεί οι διαδικασίες για τη στελέχωσή της.

meth kiniti
Η ΜΕΘ «Ελλάδα 2021»

Όπως αναφέρει ο συντονιστής διαχείρισης πανδημίας του Παπανικολάου και διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ, Αδαμάντιος Χλωρός: «Άρχισε να δημιουργείται τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο ήταν έτοιμη. Εγκαινιάστηκε σε κλειστό κύκλο, λειτούργησε για δυο μήνες και μετά έκλεισε. Έφτασε να νοσηλεύει έως εννέα άτομα ταυτόχρονα, με προσωπικό που αποσπάστηκε από άλλα τμήματα».

Δεν έχουν προχωρήσει οι προκηρύξεις για την στελέχωσή της

Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με αυτή την ολοκαίνουργια ΜΕΘ, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει οι προκηρύξεις για την στελέχωσή της, ενώ υπάρχει πλήρης πρόταση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και την 3η ΥΠΕ για τη λειτουργία της νέας ΜΕΘ. Έχει σταλεί εδώ και μήνες, αλλά ακόμα δεν έγινε τίποτα, όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.

kapravelos
Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος

«Για να μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως χρειάζονται 10 ιατροί, 40 νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές», αναφέρει ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας πως θα είναι σημαντική η λειτουργία της για όλη τη βόρεια Ελλάδα: «Η μονάδα αυτή, που κατά δήλωση πρωθυπουργού ήρθε για να μείνει, αν ανοίξει, θα βοηθήσει όχι μόνο το Νοσοκομείο Παπανικολάου, αλλά τα νοσοκομεία όλης της βόρειας Ελλάδας και θα είναι πολύτιμο εργαλείο για τους ασθενείς».