Αρχική » «Όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή» – Στους δρόμους με μπαλόνια μαθητές και φοιτητές για τα Τέμπη
Ελλάδα Πολιτική

«Όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή» – Στους δρόμους με μπαλόνια μαθητές και φοιτητές για τα Τέμπη

Ζητούν δικαίωση για τα θύματα της τραγωδίας -«Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί»

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν μαθητές και φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας, για την τραγωδία στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή δεκάδες νέους ανθρώπους.

«Για τα παιδιά στα Τέμπη… Για τις οικογένειές τους… Και για εμάς..», ανέφερε το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί. Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή», αναφέρει πανό φοιτητών.

Κρατώντας μαύρα μπαλόνια, οι μαθητές πραγματοποιούν πορεία έξω από τη Βουλή και ζητούν να αποδοθούν ευθύνες. Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, από όπου περνά η πορεία, είναι κλειστοί.

Μήνυμα και από τη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα μαθητές της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με μια σειρά από δράσεις στα σχολεία τους.

Στο 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, γράφοντας ο καθένας από μια λέξη ή φράση πάνω σε χαρτιά. Στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «12 λεπτά», όσο δηλαδή ήταν η διάρκεια που τα δύο τρένα βρίσκονταν πάνω στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή.

Στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους, στο προαύλιο, τη λέξη οργή, ενώ στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου, οι μαθητές κρέμασαν πανό με τη φράση «πάρε με παιδί μου όταν φτάσεις», ενώ στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου, οι μαθητές έγραψαν στα πανό τους: «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ σε κατάληψη προχώρησαν και στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, με σύνθημα «ποτέ ξανά», ενώ στο Πειραματικό ΓΕΛ Νεάπολης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη λέξη «Έφτασες;».

Στο 4ο ΓΕΛ Κατερίνης, οι μαθητές μεταξύ των πανό που έφτιαξαν έγραψαν σε ένα απ’ αυτά: «ήταν άνθρωποι, όχι εισιτήρια». Στο Γυμνάσιο Νικήτης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το σύνθημα «πάρε όταν φτάσεις» και στο 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης μαθητές έγραψαν στον πίνακα πως «αυτό που έγινε δε θα ξεχαστεί, η οργή μας γίνεται ποτάμι».

Τέλος, στο 2ο ΓΕΛ Κορδελιού, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση: «πάρε όταν φτάσεις».

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και στη Λάρισα όπου σύμφωνα με το Thesstoday.gr, νέα παιδιά, παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου από σχολεία της Λάρισας και φοιτητές συγκεντρώθηκαν και άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

https://youtube.com/watch?v=eJ1SGhSju0k%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Del%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Στην Καρδίτσα

Μεγαλειώδης ήταν η πορεία διαμαρτυρίας και στην Καρδίτσα όπου δεκάδες μαθητές προχώρησαν σε αποχή από τα σχολεία και συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και αναρτώντας πανό διαμαρτυρόμενοι για τα αθώα θύματα της τραγωδίας.

Τα παιδιά συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους με πορεία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Καρδίτσας.

Συλλαλητήριο στον Βόλο

Μαθητές και φοιτητές συμμετέχουν σε συλλαλητήριο στον Βόλο με τους διαδηλωτές να απαιτούν την τιμωρία όσων ευθύνονται για την τραγωδία.