Αρχική » Όπως τα σκοτεινά καθεστώτα
Ελλάδα Πολιτική

Όπως τα σκοτεινά καθεστώτα

facebook sharing button

Το κουκούλωα που σχεδιάστηκε να γίνει -και εν πολλοίς επιτεύχθηκε- από την πλευρά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού επιδιώκεται να επαναληφθεί στην περίπτωση του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων και των λοιπών εντεταλμένων από το κράτος, που εισηγούνταν αν θα έπρεπε να επιβληθεί η μασκοφορία στους μοναχικούς περιπάτους στα δάση κι αν θα απαγορευόταν το υποβρύχιο ψάρεμα, καλύφθηκε στοργικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη θεσμοθέτηση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της.

Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε και τα βιώνουμε ακόμα και σήμερα. Οι «σοφοί» σε συνεργασία με την κυβέρνηση «αντιμετώπισαν» την πανδημία ανεπιτυχώς. Απόδειξη της αστοχίας των χειρισμών είναι οι 34.779 νεκροί από την Covid-19 και το διαλυμένο σύστημα υγείας.

Τα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή λοιμωξιολόγων έφτασαν την κοινωνία μας στα όρια της διάλυσης και την αγορά στα όρια της κατάρρευσης. Ηταν όχι επιθυμητό, αλλά αναμενόμενο να γίνουν όλα αυτά με τις παρανοϊκά αυστηρές αποφάσεις για… ατέλειωτα λουκέτα και εξωφρενικές απαγορεύσεις μετακινήσεων.

Μια από τα ίδια

Τώρα έχουμε μια από τα ίδια στο μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα από την αρχή του μήνα. Ο λόγος για το δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Με αιφνιδιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (άρθρο 5), η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει το καθεστώς του ακαταδίωκτου για τον πρόεδρο και τα μέλη της έκτακτης επιτροπής εμπειρογνώμων που συστάθηκε για τη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Πολλά είναι τα δεδομένα της υπόθεσης τα οποία υποχρεώνουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με καχυποψία την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αν συνεκτιμηθούν ο τεράστιος αντίκτυπος που είχε το δυστύχημα στην ελληνική κοινωνία, η συγκυρία της προκήρυξης των εκλογών, αλλά και μια σειρά από πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό το… γαϊτανάκι των προκαταβολικών «αθωώσεων», το άθροισμα που προκύπτει είναι η συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτή η τετραετία αφήνει πίσω της πολλά θύματα και πολλές προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών διαφόρων προσώπων…