Αρχική » Όταν ο Σαμαράς έλεγε ότι μόνο στη Βόρεια Κορέα ελέγχεται η ΕΥΠ από τον πρωθυπουργό
Ελλάδα Πολιτική

Όταν ο Σαμαράς έλεγε ότι μόνο στη Βόρεια Κορέα ελέγχεται η ΕΥΠ από τον πρωθυπουργό

Ευφάνταστα σενάρια μέχρι και περί υπαγωγής της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού περιελάμβανε η τελευταία προεκλογική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015, προκειμένου ο τότε πρωθυπουργός να πείσει το ακροατήριό του για το τι ακριβώς… θα συμβεί σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτά είναι για τη Βόρεια Κορέα», έλεγε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, χρεώνοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ βλέψεις για υπέρμετρη συγκέντρωση εξουσιών.

«Κι ακούσαμε κι αυτό, αν είναι ποτέ δυνατόν, η ΕΥΠ, το ΣΔΟΕ και όλα αυτά, να υπάγονται στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού. Αυτό λέγεται συγκέντρωση εξουσίας πέραν εκείνων που σου επιτρέπει μια Δημοκρατία, κ. Τσίπρα. Αυτά να τα ξεχάσεις. Δεν πρόκειται ποτέ να σου επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο! Αυτά γίνονται σε άλλες χώρες, κ. Τσίπρα. Αυτά είναι για τη Βόρεια Κορέα, κ. Τσίπρα», δήλωνε ο Αντώνης Σαμαράς στις 23 Ιανουαρίου 2015, δύο μέρες πριν τις εκλογές.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα η ΕΥΠ δεν ελέγχθηκε ποτέ τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο μοναδικός που το έκανε και μάλιστα μόλις μία μέρα μετά τη νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με προεδρικό διάταγμα έθεσε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου και μάλιστα αργότερα αλλάχθηκε και ο νόμος για τον επικεφαλής, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της ο Παναγιώτης Κοντολέων.