Αρχική » Berliner Zeitung: Ο Ζελένσκι σκόπιμα εξαπάτησε και είπε ψέματα στον λαό του;
Διεθνή

Berliner Zeitung: Ο Ζελένσκι σκόπιμα εξαπάτησε και είπε ψέματα στον λαό του;

facebook sharing button

Βαριές κατηγορίες από αναλυτές

Οι ειδικοί κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι απέκρυψε την επικείμενη απειλή πολέμου. Οι ισχυρισμοί θέτουν σε κίνδυνο την εσωτερική συνοχή της Ουκρανίας, όπως αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα.

Η έρευνα της Berliner Zeitung, αναφέρει συγκεκριμένα:

Για πολύ καιρό, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ήταν σε θέση να συσπειρώσει τον λαό του πίσω του. Τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου ήταν ήρωας, ηγέτης, βράχος.

Αλλά τώρα υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Zelensky. Ο πρόεδρος εξαπάτησε και είπε ψέματα στον πληθυσμό και απέκρυψε τις προειδοποιήσεις του πολέμου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πριν από τη ρωσική εισβολή.

Η σιωπή του Ζελένσκι ήταν «έγκλημα»

Η γνωστή θεατρική συγγραφέας Kateryna Babkina κατηγορεί τον Zelensky ότι δεν προετοίμασε τους Ουκρανούς για τον επικείμενο πόλεμο. «Δεν είναι παράβλεψη, δεν είναι λάθος, δεν είναι μια ατυχής παρεξήγηση, δεν είναι μια στρατηγική λάθος εκτίμηση – είναι έγκλημα», φέρεται να είπε σε πρόσφατη έκθεση της Handelsblatt.

Ο Sevgil Musayeva, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ukrainska Pravda, κατηγορεί τον Zelensky για στοχευμένη παραπληροφόρηση. Πριν από τον πόλεμο, ο Πρόεδρος απέκρυψε την έκταση της απειλής και δεν έπαιρνε τον πληθυσμό στα σοβαρά. Σχεδόν «έθεσε αμφιβολίες για την πνευματική ικανότητα εκατομμυρίων Ουκρανών».

Ο Ζελένσκι συνένοχος σε «ανθρώπινες απώλειες»

Ο Musayeva προχωρά ακόμη παραπέρα: επειδή ο Ζελένσκι απέτυχε να προετοιμαστεί για τον πόλεμο, φταίει εν μέρει για τις «ανθρώπινες απώλειες». Η συμπεριφορά του εγείρει πιεστικά ερωτήματα που αργά ή γρήγορα «πρέπει να απαντηθούν με ειλικρίνεια».

Η βουλευτής Iryna Geraschenko κατηγορεί την κρατική ηγεσία γύρω από τον Zelensky ότι έθεσε λάθος προτεραιότητες. Αντί να προετοιμάσει τη χώρα για τη ρωσική εισβολή και να «τακτοποιήσει τους συνεργάτες», η μυστική υπηρεσία SBU «κυνήγησε» τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Zelensky δικαιολογείται: Θέλαμε να αποφύγουμε τον πανικό

Ο ίδιος ο Ζελένσκι δικαιολόγησε πρόσφατα την απόφαση να μην προετοιμαστεί ανοιχτά για πόλεμο λέγοντας ότι δεν ήθελε η χώρα του να πανικοβληθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον είχαν προειδοποιήσει για μια ρωσική εισβολή από το φθινόπωρο του 2021, δήλωσε ο Ζελένσκι στην Washington Post. Η ηγεσία του ήθελε να αποφύγει μια οικονομική κατάρρευση και να κρατήσει τον πληθυσμό στη χώρα.

Αν έλεγε ότι οι συμπατριώτες του έπρεπε να μαζέψουν χρήματα και τρόφιμα, «θα έχανα 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα από τον περασμένο Οκτώβριο», είπε ο Ζελένσκι. Αν είχε κοινοποιήσει δημόσια τις προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον – αντί να διαδώσει υποτιθέμενες πληροφορίες από τις δικές του υπηρεσίες πληροφοριών για το αντίθετο – οι επενδυτές θα είχαν φύγει και τα εργοστάσια θα είχαν μετεγκατασταθεί. «Και αν η Ρωσία επιτεθεί τότε, θα μας είχαν κατακτήσει σε τρεις ημέρες» Η διατήρηση του λαού στην Ουκρανία ήταν απαραίτητη για την εθνική άμυνα.

Οι Ρώσοι καταστρέφουν όλους τους σωλήνες τηλεθέρμανσης;

Το φθινόπωρο και τον χειμώνα που πλησιάζει, η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για κρίση θέρμανσης, οικονομική κρίση, πολιτική κρίση. Ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να καταστρέψει όλα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τους σωλήνες τηλεθέρμανσης πριν από την έναρξη του χειμώνα – έτσι ώστε ο ουκρανικός πληθυσμός να παγώσει, να αποθαρρύνεται και να τραπεί σε φυγή.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Oleksandr Danylyuk, συντονιστής του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Common Cause, ζητά να σταματήσει η κριτική στον Zelensky. Η εσωτερική σύγκρουση και η «πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ξανά» θα ωφελούσε μόνο τον εχθρό, τη Ρωσία. Η Ουκρανία είχε σημειώσει καλές στρατιωτικές επιτυχίες και πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο.

Berliner Zeitung: Ο Ζελένσκι σκόπιμα εξαπάτησε και είπε ψέματα στον λαό του; (newsbreak.gr)