Αρχική » G20: Συμφωνία έκπληξη για την μη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Διεθνή

G20: Συμφωνία έκπληξη για την μη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Πώς αντέδρασε το Κίεβο στην αφνιδιαστική εξέλιξη

Η ομάδα της G20 ενέκρινε στην Σύνοδο Κορυφής το Σάββατο συναινετική διακήρυξη, με την οποία απέφυγε την καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κάλεσε όλα τα κράτη να απόσχουν από την χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών.

Η συναίνεση προκάλεσε έκπληξη καθώς η ομάδα είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δυτικά κράτη να πιέζουν νωρίτερα για έντονη καταδίκη της Ρωσίας στη Διακήρυξη των Ηγετών, ενώ άλλες χώρες απαίτησαν να δοθεί έμφαση σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Αποσπάσματα από την διακήρυξη

Πόλεμος στην Ουκρανία

  • Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να ενεργούν με τρόπο συνεπή με τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στο σύνολό του
  • Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας επιδιώκοντας εδαφική κατάκτηση κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους
  • Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη
  • Για την κρίση στην Ουκρανία, “υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση”
  • Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι κρίσιμες
  • «Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να έχει πολέμους».

Σιτηρά-τρόφιμα-ενέργεια-ασφάλεια

(Η G20) Καλεί την Ρωσία και την Ουκρανία να διασφαλίσουν άμεσες και απρόσκοπτες παραδόσεις σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ρωσία και την Ουκρανία.
Τονίζοντας την σημασία της διατήρησης της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, ζήτησε να σταματήσει η καταστροφή με στρατιωτικά μέσα ή άλλου είδους επιθέσεις σε υποδομές. Παραμένει το ενδεχόμενο για υψηλά επίπεδα αστάθειας στις αγορές τροφίμων και ενέργειας.

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η κοινή διακήρυξη των χωρών μελών της G20 σε ό,τι αφορά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι περήφανος», επικρίνοντας το κείμενο της διακήρυξης που δεν αναφέρει την Ρωσία.

«Είναι σαφές ότι η συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς (στην σύνοδο της G20) θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να καταλάβουν καλύτερα την κατάσταση» έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Όλεγκ Νικολένκο.

Ετικέτες